Jak se bude vyvíjet cena energií?

Od podzimu loňského roku se potýkají nejen koncoví zákazníci, ale také dodavatelé, s rekordním nárůstem cen energií. Zlepší se tato situace v nejbližší době? Jaký bude vývoj cen elektřiny a plynu? Na toto téma jsme se podívali spolu s odborníky z komoditní burzy PXE.

vyhledy-vyvoj2

Proč cena energií najednou tak stoupla

Důvodů skokového růstu cen energií je hned několik. Od nárůstu cen emisních povolenek, přes odstavování jaderných elektráren ve střední Evropě, zdražování zemního plynu až po následky pandemie, se kterými se budeme potýkat ještě dlouho.

O kolik jsou teď energie dražší?

Podívejme se zpět na začátek roku 2021. Tehdy se cena elektřiny na burze pohybovala kolem 50 EUR/MWh. Do léta postupně rostla až na 80 EUR. Další nárůst jsme zaznamenali během září, kdy se cena zvýšila na 120 EUR/MWh a zdaleka nejvyšší skok až na 326 EUR. Od ledna do prosince 2021 tedy cena elektřiny vzrostla o 120 %.

Zdražil také zemní plyn.Tady vzrostla cena ke konci roku až na 180 EUR/MWh.

Vývoj cen energií v následujícím roce

Bohužel v nejbližší době nás pravděpodobně výrazný pokles cen energií nečeká. Momentálně na velkoobchodním trhu vidíme spíše cenovou stagnaci a pokud se situace v následujících měsících nezmění, můžeme pro rok 2023 předpokládat, že se ceny pro domácnosti příliš nezmění oproti současnému stavu.

Situace se s největší pravděpodobností začne zlepšovat až v roce 2024, kdy obchodníci na velkoobchodním trhu očekávají pokles cen o 25 %. Tato sestupná tendence by mohla podle současných očekávání pokračovat i v roce 2025, kdy se předpokládá cenový pokles o dalších přibližně 20 %.

Mějte přehled o tom, jak to s cenami energií aktuálně vypadá a registrujte se do parc4u. Prostřednictvím newsletteru vás budeme informovat o situaci na trhu a jakmile ceny klesnou, budete mít ideální příležitost toho využít.

Odebírat newsletter

Provoz platformy parc4u zajišťuje pražská energetická burza PXE.