Jak se nenechat napálit při výběru dodavatele energií?

S pochybnými praktikami různých prodejců energií jste se už nejspíš setkali nebo jste o nich určitě alespoň slyšeli. A protože neznalost ani v tomto případě neomlouvá, máme pro vás několik tipů, jak vybrat dodavatele tak, abyste byli spokojení.

Spolehlivost na prvním místě

Na první pohled výhodná nabídka totiž ve finále tak skvělá být vůbec nemusí. Dodavatel, který vám naslibuje skvělé ceny, pak ani nemusí být schopen své závazky splnit. Navíc do smlouvy na energie se dá propašovat tolik háčků a kliček, že pak u faktury nevěříte vlastním očím, na jakou částku se původní nabídka vyšplhala.

Jak tedy spolehlivého dodavatele poznáte? Nejlepší cestou, kterou se můžete vydat je, že vyzkoušíte několik dodavatelů a rozhodnete se podle vlastní zkušenosti. Ale pokud tyto zkušenosti zatím nemáte, je tu stále několik důležitých faktorů, kterých byste si měli všímat:

  1. Podrobně si prostudujte nabídku dodavatele a jeho webové stránky
  2. Zjistěte si, jak dlouho subjekt působí na trhu
  3. Jednoduchost zrušení smlouvy s daným dodavatelem
  4. Působnost subjektu na burze – burzy podléhají přísné regulaci a na organizovaný trh nemají přístup nespolehlivé subjekty

Zvolte vhodný produkt

Dodavatelé nabízí různé produkty a výběr toho nejvhodnějšího může být pro laika pěkný oříšek. Liší se od sebe v především v délce dodávky. Pokud chcete platit vždy stejnou transparentní cenu, tak pro vás nebude vhodná fixace ceny vůči spotovému trhu. To sice znamená, že pokud ceny klesnou, odrazí se to ihned i na vašich fakturách, ale totéž platí pro situaci, kdy ceny vzrostou. V případě, že se obáváte dlouhodobého nárůstu cen energií, je pro vás nejvhodnější fixace na dva až tři roky.

Načasování změny dodavatele

Klíčem k získání výhodné ceny je načasování. Ceny elektřiny jsou pohyblivé a samozřejmě, pokud se pohybují níž, máte větší šanci získat lepší podmínky, než v opačném případě. Správné načasování ale vyžaduje pravidelné sledování trhu s energiemi. A přesně to pro vás udělá parc4u.

V parc4u se stačí zaregistrovat, zadat informace o odběrném místě a my budeme do vaší e-mailové schránky pravidelně zasílat informace o tom, jak se situace vyvíjí a kdy je rozumné zamyslet se nad fixací ceny pro další období či na změnu dodavatele.