5 tipů, jak ušetřit za topení

Topná sezóna je v plném proudu a navýšení cen za energie spoustu z nás vede k myšlence, jak ušetřit. Není nutné přestat topit a chodit ve svetrech, bundách a teplých ponožkách. Máme pro vás 5 tipů, které vás nic nestojí. Zmenšíte s nimi svou spotřebu a zůstanete v teple.

topeni

Uvolněte teplu cestu

V létě nezáleží na tom, jestli dlouhé záclony zakrývají topení. V zimě ale nastává problém. Radiátor schovaný za závěsem, nábytkem nebo poličkou místnost nevytopí. Teplo, které má vyhřát pokoj, má v cestě překážku. Uniká tedy stěnou ven.

Krátká záclona teplu nezavazí a slouží naopak jako izolace před studeným vzduchem zvenčí.

Pokud nábytek od topení nedokážete přesunout, umístěte ho alespoň 10 cm od radiátoru. Ať má teplo kudy proudit do místnosti.

Pracujte s teplotou

Máte doma tropy? Jakmile v zimě chodíte po bytě v kraťasech a tílku, přetápíte. Nárůst teploty o 1 °C zvýší vaše náklady až o 6 %.

V obývacím pokoji stačí přibližně 21 °C. V ložnici se lépe vyspíte při 18 °C. Kuchyň za vás vytopí trouba nebo sporák. Během vaření snižte vytápění, ať se neupečete.

Digitální hlavice jsou v domácnostech velkou výhodou. S nimi teplotu nastavíte na určitý čas nebo časové rozmezí. Nebudete tak zbytečně vytápět, když nejste doma.

Větrejte chytře

Zimní období si žádá rychlé a efektivní větrání. Okna na ventilačku se hodí do letní sezóny, kdy je stálý přísun čerstvého vzduchu příjemný.

V zimě větrejte párkrát denně a nechte okna dokořán na 5 až 10 minut. Déle ne. Do místnosti pustíte potřebný čerstvý vzduch a stěny se za kratší dobu nestihnou ochladit. Není proto potřeba po větrání přitopit.

Odvzdušněte radiátory

Dalším tipem na nižší účet za energii je odvzdušnění radiátorů. Pokud jsou zavzdušněné, a to stává se často, zjistěte proč. Nejčastěji za to může špatný tlak. Zkontrolujte ho v expanzní nádobě. Jeho pokles se řeší dopouštěním topné vody. To zvyšuje obsah plynů v topení a dochází k zavzdušnění. Úpravou tlaku a následným odvzdušněním problému předejdete.

Zavírejte dveře

Je těžší vytápět větší prostory. Pro snížení spotřeby rozdělte velký prostor na menší a zavírejte mezi místnostmi dveře. Oddělte od sebe chladnější pokoje a ty, ve kterých máte zapnuté topení. Teplo tak nebude unikat tam, kam nemá.

Ušetřit za topení můžete také změnou dodavatele. Využijte naše služby a porovnejte, jaké ceny vám mohou naši dodavatelé nabídnout.

Chci vyzkoušet parc4u