Aktuální situace na trhu s energiemi

Jistě netrpělivě vyhlížíte každou zprávu o aktuální situaci na trhu s energiemi, která je velmi vážná. Jak postupovat dál, pokud jste přišli o svého dodavatele? A jsou na trhu ještě vůbec nějaké výhodné nabídky?

Cena elektrické energie se za uplynulý rok skoro ztrojnásobila. Z původních cca €45/MWh, se dnes obchoduje na úrovni €125/MWh a zaznamenali jsme i obchod za €180,75/MWh. Za vysokými cenami stojí dnes zejména nedostatek zásob zemního plynu a jeho rostoucí ceny.

historicky-vyvoj-elektriny

Tento fakt se nezbytně odrazí také na maloobchodních cenících a podle našeho názoru lze očekávat zdražení v závislosti na situaci jednotlivých dodavatelů až o 150 %.

Jedna z našich partnerských společností, Bohemia Energy, oznámila ukončení svojí činnosti. Co to znamená pro její zákazníky? Rozhodně se nemusíte obávat, že by vám ze dne na den někdo odpojil elektřinu.

Na podobné situace je náš systém připravený, zákazníky původního dodavatele si přebere tzv. dodavatel poslední instance. U toho máte 6 měsíců na to, abyste si našli nového dodavatele. U komerčních odběrů je tato lhůta kratší.

Podle našich informací společnost nezbankrotovala a právě ukončení dodávek mělo předejít bankrotu. Pokud jste měli uzavřenou smlouvu prostřednictvím platformy parc4u, máte právní nárok vymáhat po společnosti nahrazení ztrát, které s velkou pravděpodobností utrpíte přechodem k novému dodavateli.

Obecně můžeme doporučit, abyste s hledáním příliš neotáleli. Řada dodavatelů teď ale nemá o nové zákazníky zájem, protože situace na velkoobchodním trhu je velmi nestálá a připravit ceníky je pro ně riskantní. Přesto pro vás aktuálně nabídky máme a pomůžeme vám online a bez zbytečného čekání získat nového dodavatele.

Chci vyzkoušet parc4u

Provoz platformy parc4u zajišťuje pražská energetická burza PXE.