Kdy je ideální čas na změnu dodavatele energií

Změnu dodavatele energií můžete provést kdykoli v průběhu roku. To ale neznamená, že vždy dostanete stejnou nabídku tak, aby se vám to vyplatilo. Kdy je tedy nejlepší čas na změnu?

cas-na-zmenu

Nenechávejte to na poslední chvíli

Ano, v létě asi málokdo myslí na to, kolik asi v zimě protopí. Ale zima může být pro změnu dodavatele paradoxně nejhorším obdobím. Není tedy dobré čekat do začátku topné sezóny, než se začnete poohlížet po novém dodavateli.

První důvod, proč změnu dodavatele neodkládat, jsou výpovědní lhůty. Ty mají zpravidla délku kolem dvou až tří měsíců. Pokud se rozhodnete pro změnu dodavatele teď, stihnete pravděpodobně začátek topné sezóny ještě tak akorát. Čím více však změnu odkládáte, tím pravděpodobnější je, že největší část zimy budete stále platit zbytečně vysoké částky stávajícímu dodavateli.

Druhým důvodem je, že pokud máte ve vaší smlouvě na dobu určitou automatickou prolongaci a nestihnete ji vypovědět v termínu, může se také stát, že dodavatel vaši smlouvu převede do jiného tarifu. To většinou znamená další výdaje navíc. Takové situaci se ale snadno vyhnete, pokud ke správě svých smluv využíváte parc4u. Na končící smlouvu vás upozorníme a zároveň vám můžeme rovnou vyhledat nové nabídky na trhu.

Chci vyzkoušet parc4u

Vývoj cen energií

Ceny energií se neustále pohybují a ovlivňuje je celá řada faktorů. Je tak velmi těžké předpovědět, zda půjdou nahoru, nebo dolů. My se do předpovědí nepouštíme, protože jsme součástí komoditní burzy a platí pro nás určitá pravidla. Druhým důvodem, proč se predikcím vyhýbáme je, že nechceme nikomu nabízet plané přísliby. Chceme vám poskytnou takový přehled o dění na trhu, abyste rozhodnutí mohli kvalifikovaně učinit sami.

Vyhraje ten, kdo je v obraze

A nemyslíme tím to, že budete trávit dlouhé hodiny sledováním vývoje burzy. Důležité je ale nezapomínat, že někdo jako dodavatel energií existuje, že jich je na trhu celá řada, že jim platíte nemalé peníze a že je vhodné vývoj nabídek jednotlivých dodavatelů sledovat v čase. Využijte bezplatných služeb parc4u, a buďte v obraze, mějte informace o dění na trhu a neplaťte za energie zbytečně víc než je třeba. Pokud vás nebaví sledovat dění na energetickém trhu, s parc4u vám to nezabere více než pár minut ročně a případné změny cen uděláte snadno, jednoduše a online.

Informace vám poskytuje PXE, která je součástí globální komoditní burzy European Energy Exchange, AG a kde máte jistotu solidního přístupu – informace u nás získáváte přímo z burzovního zdroje.