Smlouva na energie: 3 věci, na které byste si měli dávat pozor

Neznalost neomlouvá, a to platí i u smluv, které uzavíráte na dodávky energií. A měli byste číst opravdu pečlivě a rozhodně nekončit u řádku s cenou elektřiny či plynu. Sepsali jsme pro vás tři důležité body, které byste měli mít vždy na paměti.

smlova

Cenová nabídka

Každý dodavatel vám samozřejmě nabídne tu nejvýhodnější, nejlepší cenu. Ale víte jak to je, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Proto byste se měli vždy alespoň zběžně seznámit se situací na trhu a tím, v jaké cenové hladině se aktuálně pohybují nabídky různých dodavatelů. Tyto ceníky by měli mít dodavatelé dostupné k nahlédnutí na svých webových stránkách.

Tip parc4u: Nenechte se nachytat nízkou cenou. Často se totiž stává, že uvedená cena je nižší pouze proto, že je uvedená bez DPH. Dalším oblíbeným trikem některých dodavatelů je vysoký měsíční poplatek za odběrné místo. Na první pohled zajímavá cena za spotřebovanou energii je rychle přebyta tímto poplatkem.

Pozor na pokuty

Smluvní postihy za nedodržení podmínek dodavatele můžete najít leckde. Rády se totiž schovávají do textu smlouvy, do obchodních podmínek nebo do ceníku. Nejčastěji vymáhaná pokuta je za nedodržení sjednané doby smlouvy. Pokud uzavřete smlouvu s novým dodavatelem před uplynutím platnosti předchozí smlouvy, pravděpodobně vás nemine pokuta - pokuta by ale měla být přiměřená. Váš bývalý dodavatel pro vás zajistil elektřinu, kterou jste se rozhodli nadále neodebírat a bude mít s jejím prodejem určité náklady. To však neznamená, že by váš bývalý dodavatel měl mít nárok účtovat astronomické sankce a takto si vynucovat loajálnost zákazníků, kteří s ním jednou podepíší smlouvu. Dalším důvodem k vymáhání pokuty může být také opakované nedodržení platebních povinností, proto si dávejte pozor na splatnost vašich závazků vůči dodavateli.

Ze zákona máte právo od smlouvy uzavřené mimo pobočku odstoupit do čtrnácti dnů od podpisu. Pokud už byly dodávky zahájeny, stále máte možnost odstoupit bez sankce, a to do patnácti dnů. Smlouvu můžete později také napadnout soudně, což je však zdlouhavý proces s nejistým koncem, který vás může stát pěkný balík.

Automatická prolongace

Prolongace, neboli prodloužení smlouvy, bývá často uváděno ve smlouvách na dobu určitou. Pokud ve stanoveném období neinformujete dodavatele, že si přejete smlouvu ukončit, automaticky se prodlužuje na stejně dlouhou dobu. Toto ustanovení vás na jednu stranu chrání, abyste nezůstali bez dodávek elektřiny, ale může být zneužito k tomu, že pro vás bude obtížné v budoucnu změnit dodavatele.

V současné době čeká na schválení vlády několik novel zákona, které by tomuto nefér jednání měly předcházet. Obáváme se však, že žádný zákon nezajistí nepoctivé jednání některých subjektů na energetickém trhu. Proto vám vřele doporučujeme i nadále si smlouvy před podpisem pečlivě nastudovat.