5 kroků ke změně dodavatele energií

Chcete změnit svého dodavatele energií a zjišťujete, že vlastně nevíte, co to obnáší? Přesně proto jsme pro vás sepsali pět kroků, které k vás tímto procesem provedou.

Je pro mě změna dodavatele výhodná?

Průzkum trhu byste rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Pro začátek neuškodí poptat se na zkušenosti s různými dodavateli sousedů i známých, osobní zkušenosti jsou k nezaplacení.

K porovnání cen můžete využít některou z online kalkulaček – doporučujeme kalkulátor Energetického regulačního úřadu, který najdete na webu. I to se ale může ukázat jako dost složité, obzvlášť pokud se neorientujete v pojmech jako D01d, D25d nebo neznáte váš typ jističe.

Tou nejjednodušší možností je pak vyfotit či oskenovat starou fakturu za energie a nahrát ji do parc4u. My za vás vyplníme všechny formuláře, nabídky vyfiltrujeme přímo na míru vašeho odběrného místa, vše přehledně seřadíme a kompletní seznam vám přistane do e-mailu.

Výběr dodavatele

Při výběru nového dodavatele byste se neměli dívat jen na to, jak cenově výhodná je jeho nabídka. Důležitými faktory jsou také reference, výše smluvních sankcí a hlavně důvěryhodnost a spolehlivost. Obchodní podmínky mají seriózní dodavatelé obvykle uvedené na svých stránkách, abyste se s nimi mohli seznámit dřív, než smlouvu uzavřete. Vaše práva i povinnosti se mohou u jednotlivých dodavatelů výrazným způsobem lišit. Pokud však k výběru nového dodavatele využijete prostředí parc4u, bude i tento proces pro vás jednodušší, protože všichni dodavatelé registrovaní v parc4u používají stejné obchodní podmínky dodávky.

Podpis smlouvy

Před samotným podpisem smlouvy by vám měl dodavatel dát prostor k řádnému prostudování všech dokumentů, tedy smlouvy, platného ceníku a platných obchodních podmínek. Tento krok určitě nepřeskakujte, neznalost neomlouvá a jakmile je smlouva podepsaná, jste zavázáni k jejímu plnění. Pozor dávejte také na znění všeobecných podmínek dodávky.

Změna dodavatele

Pro usnadnění celého procesu vám doporučujeme využít možnost poskytnutí plné moci v zastupování v procesu změny dodavatele, která je však jednorázově omezena na tento úkon. To většinou znamená urychlení celé změny a především mnohem méně starostí.

Dodávka od nového dodavatele

Jakmile jsou úkony spojené se změnou hotové, zahajuje dodávku energií váš nový dodavatel. K oznámenému datu změny doporučujeme oznámit stav elektroměru či plynoměru příslušnému provozovateli distribuční soustavy. Pokud tak neučiníte, bude stav měřidla stanoven výpočtem na základě historické spotřeby.

Poté obdržíte vyúčtování od původního dodavatele a celý proces je tímto uzavřený. A malý tip na závěr – pokud máte k platbě energií vytvořený trvalý příkaz, nezapomeňte ho včas upravit.