Úsporné bydlení: Jak na to?

Rodinné domy nebo větší byty jsou energeticky náročné. To se projevuje na finanční vytíženosti daného bydlení. Nejlépe se s úsporným bydlením pracuje při výstavbě, během které uhlídáte všechny detaily. A pokud se zrovna nechystáte stavět, podívejte se s námi na pár tipů. Můžete je využít při nejbližší rekonstrukci.

usporne-bydleni

Základem je zateplení

Největší efekt na úsporné bydlení má zateplení. Výměna starých oken s pořádným zateplením fasády a střechy snižuje finanční ztráty vašeho domova. Základem je dobře zpracovaný projekt a kvalitní materiály. Na fasádu a podkroví zvolte pěnový polystyren nebo minerální vlnu. Vyberte okna s tepelně-izolačními trojskly a nezapomeňte na vhodné dveře.

Úsporně vytápějte

Pro úsporné zajištění tepla hledejte vytápění, které je šetrné k přírodě a vaší peněžence. Řešení je hned několik. Podlahové vytápění, kamna, krb na dřevo, kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo.

Vyměňte tedy svůj starý kotel za moderní variantu. Kondenzační plynový kotel využívá k úspornému topení kondenzační teplo spalin a lehce se ovládá. Nepřikládáte. Neskladujete palivo. Navíc má velmi vysokou efektivitu. Ročně vám ušetří až 6 000 Kč a investice se tak vrátí přibližně do 5 let.

Pokud jste na úsporné bydlení mysleli už od začátku a máte řádně zateplený dům, nepotřebujete velkou topnou soustavu. Stačí elektřina. Ta je v případě nízkoenergetické domácnosti ekologická a uhlíkově neutrální.

Zvolte obnovitelnou energii

V České republice nejvíce najdete obnovitelnou energii ve formě solární energie, bioplynu nebo biomasy. Tyto zdroje jsou u nás lépe dostupné a mají nižší pořizovací cenu.

Alternativní energie vám ušetří výraznou část výdajů za elektřinu a plyn. A pokud vlastníte dům, bude tento podíl ještě o něco větší. Stačí si pořídit solární panely nebo využít vítr.

Využívejte energeticky šetrné spotřebiče

V oblasti úsporného bydlení je důležité naše chování při běžném chodu domácnosti. Záleží na používání spotřebičů a jejich energetické třídě, na zhasínání v prázdných místnostech, na praní prádla nebo používání pokličky u vaření.

Pokud máte spotřebiče starší 10 let, vyměňte je. Nesplňují současné standardy jako je energetická třída. Při nákupu nového spotřebiče se dívejte po energetickém štítku, kde je uvedena energetická třída (A je nejúspornější, nejméně úsporná naopak G) a nebuďte překvapeni, že doma máte spotřebič ve třídě A+++ a takový již nyní v nabídce nenajdete. Důvodem je změna kategorií od 1. 3. 2021, kdy byly nahrazeny původně používané kategorie jako např. A+, A++, A+++. Nový spotřebič z kategorie A vám sníží energii až o 50 %.

Recyklujte vodu

Další možností, jak přejít na úspornější bydlení, je opětovné využívání vody. Dešťovou zužitkujete na zahrádce nebo na pokojové rostliny. Naopak s odpadovou lze splachovat na toaletě. Odpadová, přečištěná, tzv šedá voda z domácnosti, je například ze sprchování a mytí nádobí. Pokud ji chcete využít, potřebujete předělat rozvody.

Na obě varianty rozdává stát příspěvek z dotace Dešťovka, a to ve výši až 50 % z výdajů.