Dodavatel poslední instance – kdo to je a proč byste od něj měli odejít?

Ke konci roku 2021 jsme byli svědky prudkého zdražování cen energií, které dovedlo řadu dodavatelů k nucenému ukončení své činnosti. Tisíce lidí se tak rychle ocitly u dodavatele poslední instance. Kdo to ale vlastně je a proč je dobré si co nejrychleji sjednat jiného dodavatele elektřiny?

dodavatel-posledni-instance

Kdo to je a jak jste se k němu dostali?

Pokud Váš dodavatel energie zkrachuje, nebo je jiným způsobem neschopen Vám elektřinu či plyn dodávat, automaticky přecházíte k dodavateli poslední instance, zkráceně DPI. Tímto způsobem jste chráněni před přerušením dodávek energie.

Pokud se někdy ocitnete v situaci, kdy Váš dodavatel energií zkrachoval, dodavatel poslední instance, ke kterému přecházíte, je povinen Vás o zahájení dodávek elektřiny či plynu neprodleně informovat. Dále Vám také sdělí ceny a podmínky dodávek a upozorní Vás, že dodávat energii Vám může pouze po dobu 6 měsíců.
Pokud se však z nějakého důvodu dodavatel poslední instance sám neozve, můžete se o něm informovat na Energetickém regulačním úřadě.

Jak poznám, pod kterého DPI spadám?

Dodávky elektřiny

V případě dodávek elektřiny je Česká republika územně rozdělena na 3 dodavatelé poslední instance - ČEZ, a.s., E.ON, a.s. a Pražská energetika a.s.

Pod ČEZ spadají následující území:
kraje: Středočeský, Ústecký, Liberecký, Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký (kromě okresu Prostějov)
okresy: Vsetín, Havlíčkův Brod

Pod E.ON spadají:
kraje: Jihočeský, Vysočina (kromě okresu Havlíčkův Brod), Jihomoravský, Zlínský (kromě okresu Vsetín) a okres Prostějov

Pod Pražskou energetiku spadá Praha a její blízké okolí.

Dodávky plynu

V případě dodávek plynu je Česká republika rozdělena mezi společnosti innogy Energie, s.r.o., E.ON, a.s. a Pražská plynárenská, a.s.

Společnost innogy dodává plyn pro celou Českou republiku s výjimkou Prahy a jejího blízkého okolí, Jihočeského kraje a okresu Pelhřimov.
Praha a její okolí totiž spadá pod Pražskou plynárenskou, zatímco Jihočeský kraj s Pelhřimovem pod E.ON.

Proč je důležité od něj přejít k běžným dodavatelům?

Dodavatel poslední instance dodává novým zákazníkům energii podle pravidel Energetického regulačního úřadu. Ceny DPI však bývají obvykle vyšší než běžné dodavatelské ceny, a to především z toho důvodu, aby motivovaly zákazníky k nalezení nových dodavatelů. Dodavatel poslední instance proto dodává energii pro nové klienty za aktuální tržní ceny s relativně vyšší marží, ale na konečnou výši cen dohlíží Energetický regulační úřad. V každém případě je vhodné pro zákazníky co nejrychleji nalézt nového dodavatele a režim DPI opustit.

Jak od DPI odejít?

Pokud jste se ocitli v situaci, kdy vám energii dodává dodavatel poslední instance, doporučuje se zrušit veškeré platby záloh na energie původnímu dodavateli.
Jelikož vám dodavatel poslední instance může energii dodávat pouze po dobu 6 měsíců, je nutné si během této doby sehnat nového dodavatele a podepsat s ním smlouvu. Tímto poté přejdete k novému dodavateli.